Юрій Нікулін історія успіху


Юрій Нікулін

Юрій Володимирович Нікулін - великий актор, директор цирку

Юрій Володимирович Нікулін народився 18 грудня 1921 році, в місті Демидов Смоленської області.

Про своїх батьків Юрій Нікулін згадує: «Дитинство своє батько провів у Москві. Після закінчення гімназії він вступив на юридичний факультет університету, де закінчив три курси. Після революції його призвали в армію. У 1918 році він навчався на курсах Політосвіти, на яких готували вчителів для Червоної Армії. Після закінчення курсів батько просив послати його в Смоленськ - ближче до рідних, - мати і сестра батька вчителювали в селі недалеко від Демидова. Перед самою демобілізацією він познайомився з моєю матір'ю. Вони одружилися, і батько залишився в Демидові, вступивши актором в місцевий драматичний театр. У цьому ж театрі служила і мама - актрисою. Батько організував пересувний театр «Теревьюм» - театр революційного гумору. Він писав огляду, багато ставив і багато грав сам ... »

У 1925 році родина Нікуліним переїхала до Москви - в будинок № 15 по Токмакова провулку (поруч з розгулятися). У столиці батько нашого героя займався літературною працею: писав інтермедії, конферансьє і репризи для естради, цирку, пізніше влаштувався працювати в газети «Известия» і «Гудок». Мати ніде не працювала і в основному займалася домашнім господарством і вихованням сина. Два рази на тиждень Никуліни відвідували театр, а поверталися додому, гаряче обговорювали п'єсу, гру акторів. Таким чином, наш герой вже з дитячих років опинився в центрі театрального життя столиці.

У 1929 році Юрій Нікулін відправився в перший клас середньої школи № 16 (пізніше їй дали номер 349), яка вважалася зразковою. Навчався він середньо, і одного разу шкільний педологією (ці люди тестували дітей і визначали їх розумові здібності) виніс висновок, що у Нікуліна дуже обмежені можливості. Це висновок обурило батька нашого героя, він вирушив до школи і довів, що його син цілком нормальна дитина з хорошими задатками.

18 листопада 1939 покликаний в армію - у війська зенітної артилерії - Юрій Володимирович Нікулін.

«18 листопада 1939, у відповідності зі сталінським указом про загальний військовий обов'язок, Нікуліна призвали до армії.

Служив Нікулін у військах зенітної артилерії під Ленінградом. Ось як він згадує про ті дні: «До мене спочатку деякі ставилися з іронією. Найбільше діставалося під час стройової підготовки. Коли я марширував окремо, всі зі сміху заходилися. На моїй нескладною фігурі шинель висіла безглуздо, чоботи смішно бовталися на тонких ногах. Коли перший раз пішли всією батареєю в лазню, я роздягнувся і всі стали реготати. Я завжди знав, що негарний. Глиста в непритомності. Худий, довгий і сутулий. Але я анітрохи не ображався. Про себе я злився, але в той же час сміявся разом з усіма. Що мене і рятувало від подальших глузувань ...

Про життя рідних я знав усе до подробиць. Листи отримував більше всіх на батареї. Багато хто мені заздрили. Писали мені батько з матір'ю, тітки, друзі і навіть сусіди ... »

У грудні 1939 року грянула війна з Фінляндією. Юрій Нікулін, як і багато його товариші по службі, написали заяву: «Хочу йти в бій комсомольцем». Однак брати участь у бойових діях зенітної батареї Нікуліна так і не довелося. Вони знаходилися під Сестрорецк, охороняючи повітряні підступи до Ленінграда, а майже поруч з ними йшли важкі бої з прориву оборони фінів - лінії Маннергейма. Саме в той час Юрій Нікулін сильно обморозив собі ноги - коли тягнув лінію зв'язку від батареї до спостережного пункту ».

Після закінчення війни намагався вступити у ВДІК і інші театральні інститути, куди його не прийняли, так як комісії не виявляли в ньому акторських здібностей. Зрештою, вступив у студію клоунади при Московському цирку на Цвітному бульварі.

У 1949 Юрій Нікулін закінчив студію розмовних жанрів при Московському цирку і став там же виступати в жанрі клоунади (у дуеті з М. Шуйдіним). Придбавши популярність в циркових інтермедіях, в яких смішні репризи і пантоміма поєднувалися з майстерним виконанням трюкових номерів, Нікулін був в 1958 запрошений в кіно, де в невеликих ролях («Дівчина з гітарою», «Піддаються», «Друг мій, Колька!», «Без страху і докору») спочатку повторював, по суті, циркові прийоми ексцентрики.

Здавалося б, і знаменита кіномаска Бовдура (короткометражки Л. І. Гайдая «Пес Барбос і надзвичайний крос» і «Самогонники», 1961, а також його ж комедії «Операція« И »та інші пригоди Шурика», 1965; «Кавказька полонянка» , 1966), яка користувалася неймовірною глядацької популярністю, була створена за законами виключно зовнішнього комізму. У цих комедіях Нікулін виступав у відомій трійці з Георгієм Віциним і Євгеном Моргуновим.

Однак зіграні тоді ж знову у Гайдая ролі у фільмах «Ділові люди» (1963) і «Діамантова рука» (1968) підтвердили, що Ю. Нікулін схильний виявляти за маскою комічного героя по-своєму пасивні натуру, а кілька простувате фізіономія не виключає наявності у її володаря справжніх людських почуттів, часом досить драматичних переживань. На щастя, актор вже встиг в переконливій життєвої драмі «Коли дерева були великими» (1962) з блиском продемонструвати невідповідність оманливого вигляду складного внутрішнього єства того, хто вважається знедоленим в суспільстві.

Здатність до ліризму і зворушливість у виконанні Юрієм Нікуліним ролі важко перевиховувати п'яниці Кузьми Иорданова придалася Нікуліну у фільмах «До мене, Мухтар!» (1965), «Телеграма» і «Дванадцять стільців» (1971), «Старики-розбійники» (1972) , «Точка, точка, кома ...» (1973) і особливо «Опудало» (1984), в яких він створив образи простодушних, наївних, дивакуватих, але надзвичайно добрих і чуйних героїв. Природний трагікомізм таких персонажів, як чернець Патрикей («Андрій Рубльов», 1966, випуск на екран - 1971) і солдатів Некрасов («Вони билися за батьківщину», 1975), через жорстокість історичних подій, учасниками яких вони опиняються, мимоволі набуває справді драматичний пафос.

Вершиною акторської майстерності Юрія Нікуліна в кіно стала унікальна за достовірності, максимально стримана за манерою і разом з тим підспудно наповнена багатими емоціями роль журналіста Лопатіна у стрічці «Двадцять днів без війни» (1977) А. Ю. Германа. Ставши в 1982 головним режисером і директором Цирку на Кольоровому бульварі, Нікулін, на жаль, практично перестав зніматися в кіно, але часто з'являвся на телебаченні (особливо вдавалася йому роль ведучого в передачі «Білий папуга»). Відкрита щирість, непідробна людська теплота, вміння розцвічувати життя, тонке почуття гумору здобули йому справді народну любов.

Одного разу Нікуліна запитали про секрет його мистецтва. Він відповів:

- Напевно, найголовніше вірити в те, що ти робиш на екрані .. .

Фільмографія Юрія Нікуліна

 1958 - Дівчина з гітарою - піротехнік

1959 - Неподдающиеся - Альберт Клячкин

1960 - Цілком серйозно (Пес Барбос і незвичайний крос) - Бовдур

1961 - Іван Рибаков

1961 - Людина нізвідки - міліціонер

1961 - Коли дерева були великими - Кузьма Іорданов

1961 - Друг мій, Колька! - Вася

1961 - Самогонники - Бовдур

1961 - Приборкання норовливої - епізод (керівник церковного хору хлопчиків)

1962 - Молодо-зелено - шофер Микола

1963 - Без страху і докору

1963 - Ділові люди - злодій

1963 - Великий гніт - злодій-невдаха Петя-півник

1965 - До мене, Мухтар! - Глазичев

1965 - Операція «И» та інші пригоди Шурика - Бовдур

1965 - Дайте книгу скарг - продавець

1965 - Фантазери

1966 - Маленький утікач - Юрій Нікулін (камео)

1966 - Кавказька полонянка або Нові пригоди Шурика - Бовдур

1966 - Андрій Рубльов - Патрикей

1968 - Діамантова рука - Семен Семенович Горбунков

1968 - Сім старих та одна дівчина - Бовдур

1968 - Новенька

1971 - Старики-розбійники - М'ячиков

1971 - Телеграма-Федір Федорович

1971 - 12 стільців - двірник Тихін

1972 - Точка, точка, кома - тато

1976 - Пригоди Травки

1976 - Вони боролися за батьківщину - Некрасов

1976 - Двадцять днів без війни - Лопатин

1979 - Тут ... недалеко (короткометражний)

1982 - Не хочу бути дорослим

1983 - Опудало - дідусь Олени

1991 - Капітан Крокус

Інші історії успіху


Комментариев пока нет!
Ваше имя *
Ваш Email *

Сумма цифр справа: код подтверждения


Рустам Таріко - історія банку «Російський Стандарт» $ 5 500 млн - стан на початок 2007 р., 19 місце ... Читати ще

Бектеміров Артем - історія мережі Аптек 36,6 «... Формат« 36,6 »передбачає певну структуру асортименту.А це означає, що місцеві ... Читати ще

Росіяни люблять посміятися над американцями.Мовляв, «ну тупі!», Всі поголовно товстуни, тоннами їдять гамбургери, прапор у них смішний та інше.Звичайно, ... Читати ще

Національний банк України (НБУ) посилив вимоги до резервів банків за валютними депозитами.Про це йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті Нацбанку.«Залишається ... Читати ще

Популярні статті

Нові статі

Высокий процент по вкладам

"Контракты UA": Все выше, и выше, и выше: почему банки взвинтили ставки по гривневым депозитамНаибольший доход, ... Далее

Высокие проценты по вкладам москва

У читателя может возникнуть вопрос: «Если я делаю вклад в банке, официально оформляю его всеми необходимыми документами, то какие могут ... Далее

Высокие вклады в рублях

* Консультации каждому рефералуСоветы и рекомендации по увеличению доходовКак не потерять деньгиСупер- Вклад - высокие ставки. Успей оформить. Звезда среди депозитов.Вклады в ... Далее

Высокие проценты по вкладам 2015

Высокие Проценты По Вкладам 2015Нашу группу находят по словам:О психологии легко - Как заработать на идее. Мыслим 31 окт 2007 И тогда ему ... Далее