Юрій Нікулін історія успіху


Юрій Нікулін

Юрій Володимирович Нікулін - великий актор, директор цирку

Юрій Володимирович Нікулін народився 18 грудня 1921 році, в місті Демидов Смоленської області.

Про своїх батьків Юрій Нікулін згадує: «Дитинство своє батько провів у Москві. Після закінчення гімназії він вступив на юридичний факультет університету, де закінчив три курси. Після революції його призвали в армію. У 1918 році він навчався на курсах Політосвіти, на яких готували вчителів для Червоної Армії. Після закінчення курсів батько просив послати його в Смоленськ - ближче до рідних, - мати і сестра батька вчителювали в селі недалеко від Демидова. Перед самою демобілізацією він познайомився з моєю матір'ю. Вони одружилися, і батько залишився в Демидові, вступивши актором в місцевий драматичний театр. У цьому ж театрі служила і мама - актрисою. Батько організував пересувний театр «Теревьюм» - театр революційного гумору. Він писав огляду, багато ставив і багато грав сам ... »

У 1925 році родина Нікуліним переїхала до Москви - в будинок № 15 по Токмакова провулку (поруч з розгулятися). У столиці батько нашого героя займався літературною працею: писав інтермедії, конферансьє і репризи для естради, цирку, пізніше влаштувався працювати в газети «Известия» і «Гудок». Мати ніде не працювала і в основному займалася домашнім господарством і вихованням сина. Два рази на тиждень Никуліни відвідували театр, а поверталися додому, гаряче обговорювали п'єсу, гру акторів. Таким чином, наш герой вже з дитячих років опинився в центрі театрального життя столиці.

У 1929 році Юрій Нікулін відправився в перший клас середньої школи № 16 (пізніше їй дали номер 349), яка вважалася зразковою. Навчався він середньо, і одного разу шкільний педологією (ці люди тестували дітей і визначали їх розумові здібності) виніс висновок, що у Нікуліна дуже обмежені можливості. Це висновок обурило батька нашого героя, він вирушив до школи і довів, що його син цілком нормальна дитина з хорошими задатками.

18 листопада 1939 покликаний в армію - у війська зенітної артилерії - Юрій Володимирович Нікулін.

«18 листопада 1939, у відповідності зі сталінським указом про загальний військовий обов'язок, Нікуліна призвали до армії.

Служив Нікулін у військах зенітної артилерії під Ленінградом. Ось як він згадує про ті дні: «До мене спочатку деякі ставилися з іронією. Найбільше діставалося під час стройової підготовки. Коли я марширував окремо, всі зі сміху заходилися. На моїй нескладною фігурі шинель висіла безглуздо, чоботи смішно бовталися на тонких ногах. Коли перший раз пішли всією батареєю в лазню, я роздягнувся і всі стали реготати. Я завжди знав, що негарний. Глиста в непритомності. Худий, довгий і сутулий. Але я анітрохи не ображався. Про себе я злився, але в той же час сміявся разом з усіма. Що мене і рятувало від подальших глузувань ...

Про життя рідних я знав усе до подробиць. Листи отримував більше всіх на батареї. Багато хто мені заздрили. Писали мені батько з матір'ю, тітки, друзі і навіть сусіди ... »

У грудні 1939 року грянула війна з Фінляндією. Юрій Нікулін, як і багато його товариші по службі, написали заяву: «Хочу йти в бій комсомольцем». Однак брати участь у бойових діях зенітної батареї Нікуліна так і не довелося. Вони знаходилися під Сестрорецк, охороняючи повітряні підступи до Ленінграда, а майже поруч з ними йшли важкі бої з прориву оборони фінів - лінії Маннергейма. Саме в той час Юрій Нікулін сильно обморозив собі ноги - коли тягнув лінію зв'язку від батареї до спостережного пункту ».

Після закінчення війни намагався вступити у ВДІК і інші театральні інститути, куди його не прийняли, так як комісії не виявляли в ньому акторських здібностей. Зрештою, вступив у студію клоунади при Московському цирку на Цвітному бульварі.

У 1949 Юрій Нікулін закінчив студію розмовних жанрів при Московському цирку і став там же виступати в жанрі клоунади (у дуеті з М. Шуйдіним). Придбавши популярність в циркових інтермедіях, в яких смішні репризи і пантоміма поєднувалися з майстерним виконанням трюкових номерів, Нікулін був в 1958 запрошений в кіно, де в невеликих ролях («Дівчина з гітарою», «Піддаються», «Друг мій, Колька!», «Без страху і докору») спочатку повторював, по суті, циркові прийоми ексцентрики.

Здавалося б, і знаменита кіномаска Бовдура (короткометражки Л. І. Гайдая «Пес Барбос і надзвичайний крос» і «Самогонники», 1961, а також його ж комедії «Операція« И »та інші пригоди Шурика», 1965; «Кавказька полонянка» , 1966), яка користувалася неймовірною глядацької популярністю, була створена за законами виключно зовнішнього комізму. У цих комедіях Нікулін виступав у відомій трійці з Георгієм Віциним і Євгеном Моргуновим.

Однак зіграні тоді ж знову у Гайдая ролі у фільмах «Ділові люди» (1963) і «Діамантова рука» (1968) підтвердили, що Ю. Нікулін схильний виявляти за маскою комічного героя по-своєму пасивні натуру, а кілька простувате фізіономія не виключає наявності у її володаря справжніх людських почуттів, часом досить драматичних переживань. На щастя, актор вже встиг в переконливій життєвої драмі «Коли дерева були великими» (1962) з блиском продемонструвати невідповідність оманливого вигляду складного внутрішнього єства того, хто вважається знедоленим в суспільстві.

Здатність до ліризму і зворушливість у виконанні Юрієм Нікуліним ролі важко перевиховувати п'яниці Кузьми Иорданова придалася Нікуліну у фільмах «До мене, Мухтар!» (1965), «Телеграма» і «Дванадцять стільців» (1971), «Старики-розбійники» (1972) , «Точка, точка, кома ...» (1973) і особливо «Опудало» (1984), в яких він створив образи простодушних, наївних, дивакуватих, але надзвичайно добрих і чуйних героїв. Природний трагікомізм таких персонажів, як чернець Патрикей («Андрій Рубльов», 1966, випуск на екран - 1971) і солдатів Некрасов («Вони билися за батьківщину», 1975), через жорстокість історичних подій, учасниками яких вони опиняються, мимоволі набуває справді драматичний пафос.

Вершиною акторської майстерності Юрія Нікуліна в кіно стала унікальна за достовірності, максимально стримана за манерою і разом з тим підспудно наповнена багатими емоціями роль журналіста Лопатіна у стрічці «Двадцять днів без війни» (1977) А. Ю. Германа. Ставши в 1982 головним режисером і директором Цирку на Кольоровому бульварі, Нікулін, на жаль, практично перестав зніматися в кіно, але часто з'являвся на телебаченні (особливо вдавалася йому роль ведучого в передачі «Білий папуга»). Відкрита щирість, непідробна людська теплота, вміння розцвічувати життя, тонке почуття гумору здобули йому справді народну любов.

Одного разу Нікуліна запитали про секрет його мистецтва. Він відповів:

- Напевно, найголовніше вірити в те, що ти робиш на екрані .. .

Фільмографія Юрія Нікуліна

 1958 - Дівчина з гітарою - піротехнік

1959 - Неподдающиеся - Альберт Клячкин

1960 - Цілком серйозно (Пес Барбос і незвичайний крос) - Бовдур

1961 - Іван Рибаков

1961 - Людина нізвідки - міліціонер

1961 - Коли дерева були великими - Кузьма Іорданов

1961 - Друг мій, Колька! - Вася

1961 - Самогонники - Бовдур

1961 - Приборкання норовливої - епізод (керівник церковного хору хлопчиків)

1962 - Молодо-зелено - шофер Микола

1963 - Без страху і докору

1963 - Ділові люди - злодій

1963 - Великий гніт - злодій-невдаха Петя-півник

1965 - До мене, Мухтар! - Глазичев

1965 - Операція «И» та інші пригоди Шурика - Бовдур

1965 - Дайте книгу скарг - продавець

1965 - Фантазери

1966 - Маленький утікач - Юрій Нікулін (камео)

1966 - Кавказька полонянка або Нові пригоди Шурика - Бовдур

1966 - Андрій Рубльов - Патрикей

1968 - Діамантова рука - Семен Семенович Горбунков

1968 - Сім старих та одна дівчина - Бовдур

1968 - Новенька

1971 - Старики-розбійники - М'ячиков

1971 - Телеграма-Федір Федорович

1971 - 12 стільців - двірник Тихін

1972 - Точка, точка, кома - тато

1976 - Пригоди Травки

1976 - Вони боролися за батьківщину - Некрасов

1976 - Двадцять днів без війни - Лопатин

1979 - Тут ... недалеко (короткометражний)

1982 - Не хочу бути дорослим

1983 - Опудало - дідусь Олени

1991 - Капітан Крокус

Інші історії успіху


Комментариев пока нет!
Ваше имя *
Ваш Email *

Сумма цифр справа: код подтверждения


Олександр Сенаторів - група компаній МІАН. Олександр Сенаторів - основний власник групи компаній МІАН, до якої входить ... Читати ще

Андрій Бородін - президент Банку Москви Андрій Фридрихович Бородін народився в травні 1967 р. у Москві. Після закінчення середньої школи ... Читати ще

Слуцкер Ольга - Президент мереж фітнес-клубів World Class   Колишня фехтувальниця Ольга Слуцкер за 15 років відбудувала найбільшу в Росії мережу ... Читати ще

На цій сторінці ви можете дізнатися де скачати або прочитати готовий типовий бізнес-план магазину секонд хенд.Використовуючи даний зразок бізнес ... Читати ще

Популярні статті

Нові статі

Высокий процент по вкладам

"Контракты UA": Все выше, и выше, и выше: почему банки взвинтили ставки по гривневым депозитамНаибольший доход, ... Далее

Высокие проценты по вкладам москва

У читателя может возникнуть вопрос: «Если я делаю вклад в банке, официально оформляю его всеми необходимыми документами, то какие могут ... Далее

Высокие вклады в рублях

* Консультации каждому рефералуСоветы и рекомендации по увеличению доходовКак не потерять деньгиСупер- Вклад - высокие ставки. Успей оформить. Звезда среди депозитов.Вклады в ... Далее

Высокие проценты по вкладам 2015

Высокие Проценты По Вкладам 2015Нашу группу находят по словам:О психологии легко - Как заработать на идее. Мыслим 31 окт 2007 И тогда ему ... Далее